Când calculatorul geme din cauza lipsei de spaţiu şi se mişcă tot mai greu, nu dispera: poţi folosi aplicaţiile care merg de pe memoriile externe. Sursa: Arhiva EVZ
Orice computer se va încărca la un moment dat cu tot felul de programe şi fişiere şi va începe să „cârâie“ tot mai des. Sistemul de operare ocupă mult loc pe hard-disk, aplicaţiile grafice solicită memoria RAM, după ce dezinstalezi un program vor rămâne reziduuri de care nu ştii. Există o soluţie folosită de tot mai mulţi utilizatori: programele care rulează de pe memorii externe, de obicei stick-uri pe USB.
De ce ai nevoie
Singurul accesoriu necesar este un memory stick pe USB, cu o capacitate cât mai generoasă. Ţine cont de faptul că aplicaţiile respective nu trebuie instalate pe calculator, ci vor rula direct de pe stick. De asemenea, fişierele create vor fi salvate tot pe stick, dacă vrei să continui lucrul pe alt calculator. O memorie pe USB de vreo 2 GB ar fi suficientă, deşi astăzi există stick-uri cu o capacitate şi mai mare - de curând, Kingston a lansat modelul Data Traveler, cu 64 GB capacitate.
Chiar dacă programul respectiv nu are de-a face cu calculatorul în sine, există unele standarde minimale pentru a lucra cu anumite aplicaţii. De exemplu, dacă vrei să foloseşti varianta portabilă a programului de tehnoredactare Adobe InDesign CS3, trebuie să te asiguri că ai minimum 1 GB de RAM în calculator, altfel nu va funcţiona aplicaţia. Iar dacă fişierul creat este foarte mare şi depăşeşte capacitatea stick-ului de memorie, el nu va putea fi salvat.
Cum funcţionează
Într-un calculator tipic, toate programele se „leagă“ de sistemul de operare, lasă urme într-un sector numit „regiştri“ şi în alte părţi. Pe măsură ce foloseşti aplicaţia, ea va folosi acest sector şi va scrie date pe hard-disk-ul computerului.
A