De Ziua Naţională a României, biblioteca „Constantin Sturdza” a expus cele mai valoroase cărţi. Băcăuanii au putut admira, de 1 Decembrie, „comorile” Bibliotecii Judeţene „C. Sturdza”. Elevii de la 3 licee băcăuane, dar şi pasionaţii de carte veche au avut parte de o zi specială de Ziua Naţională a României. Aceasta a fost sărbătorită de bibliotecarii băcăuani prin punerea în valoare a celor mai de preţ lucruri pe care le au înregistrate drept obiecte de patrimoniu. Anul acesta, în mijlocul atenţiei au fost cărţile bisericeşti vechi de sute de ani.
Sub genericul „Biblia, cartea de căpătâi a creştinătăţii”, băcăuanii s-au putut familiariza cu biblii şi scripturi scrise începând cu anul 1056. Informaţiile nu le-au fost oferite la întâmplare, ci în cadrul unui simpozion susţinut de bibliotecarii Iulia Lucaci, Ileana Păduraru şi preotul Constantin Gherasim, din partea Episcopiei Romanului. Manifestarea a fost dedicată împlinirii a 320 de ani de la apariţia în limba română a Bibliei tipărită la Bucureşti în 1688 de fraţii Şerban şi Radu Greaceanu, după o ediţie grecească.
„Biblia sărbătorită de noi e rodul unei munci titanice şi a fost realizată pentru că oamenii simţeau nevoia de a citi în limba română cea mai importantă carte din lume. Toate cărţile expuse de noi aici au o valoare inestimabilă şi sunt mărturii ale istoriei noastre”, a explicat preotul Gherasim „misterul” care a condus la editarea scripturilor prezente în biblioteca băcăuană.
Colecţii cu valoare inestimabilă
Tot cu această ocazie s-au pus la dispoziţia vizitatorilor prezenţi în Secţia de Fond Documentar şi de Patrimoniu a bibliotecii o parte dintre cele mai vechi evanghelii. Volume precum, „Sfânta Biblie“ Nyobatta de la 1626, scrisă în limba maghiară, „Evanghelia Învăţătoare“, Govora, din 1642, editată în limba română sau Evanghelia Ostromir, Rusi