Reprezentanţii asociaţiilor de români şi bulgari au organizat, sâmbătă, o conferinţă de presă în care au expus argumentele lor pentru ridicarea moratoriului începând cu luna ianuarie Reprezentanţii asociaţiilor de români şi bulgari au organizat, sâmbătă, o conferinţă de presă în care au expus argumentele lor pentru ridicarea moratoriului începând cu luna ianuarie 2009. Acordul de adeziune la Uniunea Europeană, semnat de România şi Bulgaria cu Spania, prevede trei perioade de restricţie a liberei circulaţii pe piaţa muncii a românilor şi bulgarilor. Prima este de doi ani, care se finalizează la sfârşitul acestui an, cea de a doua de trei ani şi o alta adiţională de doi ani.
Membrii PP (Partidul Popular) au propus pe data de 19 noiembrie Cogresului Deputaţilor ridicarea moratoriului pe piaţa muncii a cetăţenilor români şi bulgari. Propunerea a fost respinsă de majoritatea deputaţilor, fapt care a provocat o mare preocupare în rândul românilor şi bulgarilor.
Reprezentanţii asociaţiilor de români şi bulgari s-au întâlnit săptămâna trecută şi au discutat despre măsurile pe care le vor lua pentru a convinge autorităţile spaniole să ridice moratoriul. Sâmbătă a fost organizată o conferinţã de presă în care s-a făcut cunoscut faptul că restricţia de liberă circulaţie pe piaţa muncii a afectat peste 300.000 de români, care se află în Spania.
„Moratoriu a încurajat şi a facilitat munca la negru, Spania situându-se pe primul loc între ţările europene în ceea ce priveşte munca ilegală. La ora actuală peste 300.000 de români şi bulgari muncesc la negru şi nu pot cotiza pentru Asigurările de Sănătate. Statul spaniol a pierdut, din cauza moratoriului, 1.800 milioane de euro ”, a declarat Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa. El a mai precizat că este total incongruent ca românii din Spania să aibă drept de