Varza, conopida, broccoli ne asigură toate mineralele de care avem nevoie pentru a face faţă stresului şi solicitărilor zilnice. Aceste legume din familia cruciferelor sunt bogate în calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, iod, fier, sulf.
Varza trebuie consumată crudă pentru a beneficia de toate vitaminele şi mineralele, dar este contraindicată persoanelor cu hiperaciditate
Foto: stockexpertcom
Magneziul este principalul mineral care ajută sistemul nervos în lupta cu stresul şi oboseala. Lipsa de magneziu duce la nervozitate, oboseală, insomnii, palpitaţii, depresie, dureri musculare. Pentru a ne feri de aceste probleme avem nevoie zilnic de o doză de 300-350 de miligrame de magneziu. Varza, conopida, broccoli ne asigură o parte din această doză. Aceste legume mai furnizează potasiu, calciu şi fier. 100 de grame de conopidă conţin 320 de miligrame de potasiu, iar 100 de grame de varză – 270 de miligrame. Potasiul stimulează funcţionarea muşchiului cardiac, motiv pentru care cele două legume le sunt recomandate cu precădere persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică, hipertensiune. Calciul din aceste legume (52 miligrame în 100 de grame de varză şi 20 miligrame în 100 de grame de conopidă) contribuie la întărirea sistemului osos. De aceea, persoanele predispuse la osteoporoză trebuie să includă în dietă varza, conopida, broccoli. Sucul de varză este foarte bogat în fier, fiind recomandat celor care au anemie.
VITAMINE
Un alt motiv pentru care legumele din familia cruciferelor ne ajută să rezistăm în perioadele de stres îl reprezintă cantitatea de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B6). Alte vitamine pe care le conţin varza, conopida, broccoli sunt vitamina A, care protejează vederea, vitamina C, care stimulează imunitatea.
O porţie de varză sau conopidă asigură necesarul zilnic de vitamina C.