Alegerile parlametare din 30 noiembrie nu au fost deloc lipsite de incidente la urne, campaniile de dezinformare fiind o metoda noua de fraudare.
De exemplu, PSD Prahova a sesizat BEJ ca mai multi locuitori din Ploiesti au fost informati duminica, prin telefon, ca s-au furat stampilele din sectiile de votare, acestia fiind indrumati spre sectii din alte colegii sau sectii suplimentare.
Printre ilegalitatile electorale comise in ziua alegerilor se numara mita pentru votanti, metoda "microbuzul" (transportul cetatenilor la vot de catre reprezentantii partidelor), continuarea campaniei, distrugerea stampilelor si votul dublu. Iata cele mai folosite metode de fraudare a alegerilor.
Una dintre cele mai cunoscute metode de fraudare se numeste "suveica" - metoda prin care fie sunt tiparite buletine suplimentare, fie pur si simplu se fura cateva buletine de vot din fiecare sectie, de catre cei care pun la cale actiunea.
Aceste buletine sunt marcate anterior votarii, cu stampila de control si cu stampila "Votat" sau au fost stampilate de catre "actionari" in momentul in care au fost ei in cabina si au furat buletinele.
Astfel ca un tanar de 18 ani a sesizat presedintele unei sectii de votare organizate la Spitalul judetean din Drobeta Turnu Severin, ca buletinul de vot pentru Camera Deputatilor pe care l-a primit avea deja pusa stampila "Votat".
Votul multiplu este o metoda care presupune dezlipirea cu usurinta a autocolantelor care atesta votul, aplicate pe CI, favorizeaza votul multiplu. Nici pana acum nu s-a decis obligativitatea votului doar cu cartea de alegator.
Alegerile sunt fraudate si cu ajutorul telefonului mobil. Buletinele de vot sunt fotografiate cu ajutorul telefonului mobil si aratate acestora in schimbul unor sume de bani.
Strecurarea unor buletine de vot dintr-un