Duminica dimineata am pornit la munca în ideea de a vedea cum va functiona pentru prima data uninominalul si, mai ales ce au înteles alegatorii din acest nou sistem. Ziua alegerilor a fost destul de linistita. Presedintii si vicepresedintii sectiilor de votare cu care am discutat ne-au descris un tablou linistit, oamenii au fost diciplinati, cel putin în oras, prezenta la vot a fost mica, în comparatie cu alti ani si campania electorala a continuat si în ziua alegerilor în unele zone ale judetului.
Pe strada atmosfera era cu totul alta. În general, mult dezinteres: „eu nu-mi stric duminica ca sa votez aceeasi hoti” am auzit de cele mai multe ori, sau „n-am avut timp de vot”. Altii au fost matinali „am votat la prima ora, si acum ma duc la biserica. Sa speram ca va fi mai bine si ca se va schimba ceva”, îmi spunea nenea Aurel la 8 fara ceva când ma îndreptam spre redactie. Laci, un sofer de taxi, era relaxat „la cât de slab merge treaba nici nu ma gândesc sa ma dau jos din masina ca sa votez.”
Am fost si eu la vot. La sectia unde am votat a trebuit sa astept dupa stampila pentru ca era destul de multa lume la ora aceea, însa masa mare a populatiei era la biserica. O tânara din fata sectiei mi-a spus „eu nu mai înteleg nimic. De fapt ce e cu uninominalul asta. Daca tot trebuie sa votez persoana, nu partidul, de ce n-am voie sa votez pe cine vreau eu, cine a decis de fapt colegiile astea?”
Dupa ce am discutat cu alegatorii am trecute pe la sediile partidelor politice. Aici atmosfera era destul de calma. Alianata PSD+PC a fost prima care a sesizat neregului în teritoriu si a trimis întâmpinari la Biroul Electoral Judetean. Nici PNL nu s-a abtinut si a raspuns cu aceeasi moneda, în timp ce restul partidelor au stat cuminti si nu au facut mare tam-tam.
În fapt oamenii aveau dreptate, sistemul nu a fost înteles si problemele mari abia acum încep.