Angajatii romani, mai ales cei care lucreaza in multinationale, se simt de multe ori straini in propria tara. Fie au un sef englez, fie trebuie sa colaboreze cu clienti din Japonia ori li se impune sa lucreze dupa modelul german. O modalitate prin care ar putea sa depaseasca aceasta situatie este sa invete sa fie mai flexibili si sa tolereze culturile cu care intra in contact.
O cultura noua nu poate fi experimentata fara o oarecare doza de soc. Este ca si cum ai incerca sa inoti fara apa. In ceea ce inseamna cultura de business locala, specialistii sunt de parere ca socul pe care il resimt expatii care vin sa lucreze in companii prezente la nivel local este dat de faptul ca angajatilor romani le este foarte greu sa lucreze cu deadline-uri sau sa se tina de promisiuni.
"Socul pe care il au expatii cand vin in Romania este dat de faptul ca lucrurile nu se intampla atunci cand se asteapta ei sau cand li se spune ca se vor intampla. Din acest motiv, atunci cand ajunge in Romania, singurul lucru pe care un expat poate sa il faca este sa invete sa fie foarte flexibil si sa isi redefineasca notiunea de timp", explica Ismar van Hilten, executive partner al companiei The Partners in Relocation Group (Pirgroup), care ofera servicii de relocare, avand operatiuni in tari ca Bulgaria, Polonia, Lituania, Ucraina sau Romania.
Pe de alta parte, lucrul pe care ar trebui sa il invete romanii este sa-si schimbe mentalitatea si sa isi asume ducerea la bun sfarsit a angajamentelor pe care le fac.
"De fiecare data cand ma aflu in Romania observ ca toata lumea este foarte ocupata, chiar si in conditiile in care angajatii au anumite proiecte pe care le-au inceput de cateva luni. Problema este ca ei au tendinta de a lasa totul pe ultimul moment si, de multe ori aleg varianta cea mai complicata de rezolvare a unei probleme. Este recomandabil ca angajatii sa pl