Pretul gazelor ar putea creste incepand cu anul viitor, ca urmare a deprecierii leului fata de dolar si a pierderilor operationale inregistrate in 2008 din cauza mentinerii preturilor platite de populatie la facturile la gaze, potrivit Distrigaz Sud.
Aceasta majorare ar putea surveni chiar si in contextul in care criza financiara a anulat circa 65% din valoarea barilului de petrol in ultimele luni.
Cea mai mare companie de distributie si furnizare a gazelor naturale de pe piata locala de profil spune ca o ieftinire a gazelor de import s-ar putea inregistra cel mai probabil in al treilea trimestru al anului viitor, lucru care ar atrage dupa sine si o scadere a facturilor platite de populatie.
"Pretul gazelor importate din Rusia este indexat trimestrial cu media cotatiilor pentru produsele petroliere din ultimele 9 luni. Prin urmare, scaderea accentuata a preturilor produselor petroliere constatata incepand cu luna septembrie va avea un impact semnificativ asupra pretului gazelor din import in al doilea trimestru si mai ales in al treilea trimestru din 2009, daca pretul petrolului ramane la nivelul actual", spun reprezentantii Distrigaz Sud.
Reprezentantii companiei de distributie spun ca scaderea pretului gazelor din import nu va fi semnificativa in primul trimestru al anului viitor pentru ca pretul aferent acestei perioade se stabileste pe baza mediei ultimelor trei trimestre din 2008, perioada in care preturile la barilul de petrol erau foarte ridicate, depasind la jumatatea lunii iulie valoarea de 147 de dolari pe baril.
"In ceea ce priveste impactul asupra pretului final reglementat pentru consumator, conform metodologiei tarifare, pierderile suportate de catre furnizorii de gaze pe piata clientilor captivi in 2008 trebuie sa fie recuperate in 2009, ceea ce ar putea duce la o crestere a preturilor finale.
Pretul actual al