Cel puţin 425 de oameni au murit în urma izbucnirii, în luna august, a epidemiei de holeră, iar numărul victimelor este aşteptat să crească datorită condiţiilor sanitare precare şi a numărului mare de locuitori infectaţi, aproape 10.000, scrie "The Telegraph".
Liderul opoziţiei Morgan Tsvangirai a acuzat guvernul că a raportat un număr mult mai mic de decese, precizând că mai mult de 500 de persoane au murit şi aproape o jumătate de milioane au fost afectate de holeră.
Datorită infrastructurii necorespunzătoare din Zimbabwe, apa curată este un lux, mulţi oameni procurându-şi apa din fântâni de mică adâncime. Holera se răspândeşte prin apa murdară, provocând vomă şi diaree. Dacă până în acest moment, holera a fost o problemă sporadică pentru populaţia rurală, epidemia actuală a lovit oraşele din Zimbabwe.
Un protestatar împotriva preşedintelui Robert Mugabe, Julia Chapeyama, în vârstă de 44 de ani, a căzut victimă holerei săptămâna trecută. Chapeyama, membru fondator al organizaţiei Femeilor din Zimbabwe şi câştigătoare a unui premiu Amnesty International, la începutul lunii noiembrie, pentru campaniile sale pro-democratice, a fost arestată în timpul regimului Mugabe.
Preşedintele Mugabe a învinovăţit sancţiunile occidentale pentru epidemia de holeră fără precedent care a lovit ţara africană. Ultima epidemie majoră de holeră a avut loc în 1992, când 2.000 de persoane au fost infectate.
Marea Britanie a trimis, săptămâna trecută, o primă tranşă de 5 milioane de euro dintr-un plan de 15 milioane de euro, pentru combaterea epidemiei care s-a întins din Zimbabwe până în Africa de Sud, Botswana şi Mozambic. Speranţele pentru o ameliorare a crizei umanitare au scăzut odată cu disputa între preşedintele Mugabe şi Tsvangirai asupra formării unui guvern unitar în urma alegerilor controversate din acest an.
@N