“Sanatatea este mai mult decat absenta bolii. Sanatatea este asociata cu starea de bine si calitatea vietii”National Academy of Science 2001“Stilul de viata sanatos este cel care trebuie ales.”“Educatia trebuie orientata catre nevoile de sanatate ale populatiei.” WHO/EURO 1996Piramida alimentara:
grasimi saturate (cantitati mici); produse lactate proaspete (2-3 portii)/preparate din carne slaba (2/3 portii); legume si zarzavaturi (3-4 portii)/fructe; proaspete(2-4 portii); fainoase (6/11 portii); apa (2-2,5 litri/zi); activitate fizica.
Documente:
Prezentare prof. dr. Mariana Graur (preluare de pe site-ul CNA, prezentare in cadrul programului Un stil de viata sanatos), 01 Dec 2008) DOC, 7561216K
Utilitatea ghidurilor nutritionale
Asigurarea normelor alimentare legate de stilul de viata ce pot fi utilizate ca metoda eficienta de comunicare.
Stimul pentru planificarea, implementarea si evaluarea strategiilor privitoare la impactul nutritiei si activitatii fizice asupra sanatatii publice.
Motivatii pentru dezvoltarea si implementarea Ghidurilor Nutritionale
Bolile legate de nutritie si activitatea fizica consuma resurse importante ale economiilor nationale.
Legatura dovedita intre nutritie, activitatea fizica si sanatate.
In multe tari ale UE creste diferenta intre starea de sanatate a paturilor bogate si sarace ale populatiei, o contributie importanta la aceasta avand accesul la o alimentatie sanatoasa, activitate fizica si la educatia nutritionala.
Dovezi stiintifice recente despre eficienta interventiilor nutritionale.
Reguli in alcatuirea unei diete
Densitate energetica
procentajul de kcal pentru 100 g de aliment;
determinant esential al satietatii;
este invers proportionala cu volumul alimentelor;
cu cat un aliment este mai sarac in lipide den