Cu două ore înainte de anunţarea exit-pollurilor, la ora când scriam aceste rânduri, singura necunoscută a scrutinului parlamentar de ieri era cât de mare va fi diferenţa între PSD şi PDL.
Estimările CCSB, de la 16.30, arătau aşa: PSD+PC - 37,2%; PDL - 30,6% şi PNL - 20,6%. De această diferenţă va depinde succesul preşedintelui Traian Băsescu de a impune un guvern PDL, în care democrat-liberalii să nu fie neapărat vioara întâi.
După cum arată rezultatul scrutinului uninominal, oamenii lui Băsescu nu au foarte multe variante, dacă vor să se întoarcă la putere. PDL este nevoit să „facă frumos“ în faţa PNL, partidul pe care Băsescu nu a reuşit să-l distrugă, confirmând dictonul „Ce nu te omoară te-ntăreşte“.
Liberalii sunt câştigătorii din umbră ai alegerilor parlamentare. Clasat pe locul al treilea, cu un scor electoral care s-a conservat perfect de la alegerile locale până astăzi, PNL va fi un arbitru foarte important în perspectiva formării viitoarei alianţe de guvernare. Singura condiţie este ca parlamentarii săi să nu migreze care-încotro. Dacă vor rămâne cu noul grup parlamentar intact, liberalii vor avea numai de câştigat.
Situaţia este foarte diferită faţă de 2004, când formaţiunea care a înclinat balanţa în favoarea Alianţei D.A. a fost Partidul Conservator. Diferenţa majoră este că PNL, noul arbitru, are un scor de patru ori mai mare decât PC. La acest procent, preşedintelui Traian Băsescu nu-i va fi chiar atât de uşor să numească PNL „soluţie imorală“, aşa cum a făcut cu oamenii lui Voiculescu. De altfel, este greu de crezut că, dacă Alianţa D.A. se va reface, preşedintele va risca plecarea PNL de la guvernare. În vremuri de criză, Băsescu ar pierde enorm dacă ar continua scandalul pe care l-a întreţinut timp de trei ani. Fără sprijinul liberalilor, el nu-şi va permite să ţină PDL la guvernare cu doar 30% sus