Bancile si companile private, care se bazeaza intr-o masura ridicata pe fonduri atrase din strainatate, va trebui sa gaseasca alte surse de finantare, in conditiile in care sumele provenite de afara se vor restrange.
"Creditarea va fi tot mai dependenta de atragerea de resurse interne. Ajustarea se va face cu scaderea creditarii, pentru ca finantarile de afara nu mai vin si nu pot fi imediat substituite cu depozite interne", a spus Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara in cadrul BNR.
Oficialul bancii centrale a aratat ca in zona companiilor ponderea finantarii externe se ridica la 45%, notand ca ponderea este "masiva".
"Este extrem de delicat sa vorbim despre impactul retragerii finantarii externe, dar cred ca vor fi probleme serioase pentru un numar mare de companii, care angajeaza un numar mare de forta de munca, cu o participatie importanta la PIB", a spus Dragulin. El a aratat ca in cazul unei ajustari imediate a finantarii externe cu 25% sau chiar cu 50% nu ar aparea riscuri sistemice, insa scenariul unei disparitii complete a fondurilor externe este dramatic.
Desi considera improbabila o scadere a creditarii pe fondul restrangerii finantarii externe, Dragulin se asteapta la o decelerare puternica sau chiar la o oprire temporara.
Finantarile atrase din strainatate sustin jumatate din creditul privat, potrivit BNR, Romania fiind din acest punct de vedere mult mai dependenta decat Polonia, Slovacia sau Bulgaria, unde ponderile sunt mai mici. Bancile locale sunt dependente de finantarile atrase de la actionarii lor. Bancile-mama au asigurat 90% din fondurile externe atrase de filialele lor de pe piata locala, care se ridicau la 25 mld. euro la sfarsitul lui octombrie. Datele BNR arata ca 41% din finantarile acordate de bancile-mama filialelor locale, adica 9 mld. euro, vor ajunge la scadenta pana in octombrie anul v