Pentru prima data in 18 ani de la Revolutie, romanii au putut vota la alegerile parlamentare oamenii si nu partidele.
Multi dintre viitorii parlamentari au fost alesi in mod direct, este cazul liderilor PSD Mircea Geoana, Adrian Nastase, Miron Mitrea.
Multi dintre cei care au fost alesi direct sunt surprize majore, pentru ca nu au un nume in politica: este cazul creatoarei de moda Oana Mizil, care a obtinut un mandat de deputat in Bucuresti, sau al lui Silviu Prigoana de la Partidul Democrat-Liberal.
In aceeasi vreme, nume din prima linie a partidului au pierdut cursa cu uninominalul: premierul Calin Popescu-Tariceanu, ministrul transporturilor Ludovic Orban, deputatul PNL Crin Antonescu, secretarul general al PD-L Vasile Blaga sau secretarul executiv al PD-L Elena Udrea. Presedintele PNG George Becali sau presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor nici macar nu au reusit sa treaca pragul electoral de 5%.
Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, unul dintre cei mai mari sustinatori ai votului uninominal, a obtinut doar 26,6% dintre voturi, clasandu-se pe locul al treilea in colegiul sau.
In Bucuresti, PNL a obtinut doar 16%, in vreme ce la nivel national se apropie de 19%.
Care a fost deci logica dupa care au votat romanii duminica? Au votat omul sau partidul?
Lumea a votat in general cu partidele. Am constatat, vazand stirile, ca ceea ce s-a impus in aceste alegeri a fost forta partidulului - aparatul de partid. Pentru cei din teritoriu care au intrat in Parlament cu 50% din voturi a muncit partidul. Sigur ca acesti candidati au fost alesi uninominal, dar in spatele lor a fost un partid care a batut din usa in usa. Ceea ce a contat a fost forta partidului in teren", spune analistul politic Stelian Tanase.
De ce a obtinut PNL in Bucuresti mai putin decat pe ansamblul tarii, de vreme ce asteptarile erau ca aici dr