Eveniment inedit după încheierea Războiului Rece. Manevrele, denumite “VenRus 2008”, au început ieri şi vor dura până mâine. La ele participă 1.600 de soldaţi din armata rusă şi 700 din cea venezueleană. Obiectivul exerciţiului din Marea Caraibelor este acela de a ajunge la o inter-cooperabilitate pe mare în cadrul navelor de război ale celor două ţări, care nu au acţionat niciodată sub un comandament unic, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei de război ruse, Igor Digalo.
La rândul său, viceamiralul venezuelean Morales Marquez a subliniat că acest schimb de experienţă ajută forţele armate de la Caracas să se familiarizeze cu navele, armamentul şi sistemele de comunicaţii ale ruşilor, dar şi să cunoască “noile obiective operaţionale ale unei armate cu mare experienţă, precum cea a Rusiei”.
La aceste manevre, Moscova a trimis crucişătorul cu propulsie nucleară Petru cel Mare, distrugătorul dotat cu lansatoare de rachete „Amiral Cebanenko“ şi alte două nave de război mai mici. Nu va lipsi nici flotila de elicoptere.
Caracasul s-a alăturat cu trei fregate, o navă amfibie de transport, patru vedete rapide de coastă, precum şi o escadrilă de avioane de luptă de producţie rusească, Su-30MK2. Această colaborare a fost pusă la punct în cursul vizitei istorice pe care preşedintele rus Dmitri Medvedev a făcut-o în Venezuela, la mijlocul săptămânii trecute.
Liderul de la Caracas, Hugo Chavez, oaia neagră a Statelor Unite în America Latină, care a consolidat cooperarea militară cu Rusia în ultimii ani, a dat asigurări că aceste operaţiuni navale nu sunt “îndreptate împotriva nimănui”.
Secretarul de stat american Condoleezza Rice a minimalizat exerciţiile, dând asigurări că ele nu vor modifica “echilibrul de putere în America de Sud”.
Rusia dezvoltă noi sisteme de rachetă