Imprumutul acordat Ungariei de FMI ar putea contribui mult la redresarea economiei tarii, insa maghiarii obisnuiti se simt umiliti la gandul ca va trebui sa munceasca cel putin zece ani de acum incolo pentru a returna banii.
Pentru maghiari, cele 20 de miliarde de euro (26,2 mld. dolari) pe care au reusit sa le obtina la sfarsitul lui octombrie ca asistenta financiara din partea organizatiilor internationale pentru a-si stimula economia afectata de recesiune reprezinta pretul a zece ani de dezvoltare economica pierduti in zadar, scrie Bloomberg.
Ungaria a acumulat extrem de multe datorii in ultima perioada si are o economie care o claseaza pe ultimul loc intr-un grup de state in care alta data ocupa prima pozitie in ierarhie. Cresterea economica a Ungariei s-a situat in medie la 4,4% in cei zece ani anteriori lui 2006, insa la momentul actual guvernul de la Budapesta se asteapta ca economia tarii sa se contracte cu 1% anul viitor, pentru prima data din 1993 pana in prezent.
In acelasi timp, in conditiile in care Ungaria trebuie sa faca fata unor probleme economice cu impact puternic, tara vecina Slovacia se pregateste pentru trecerea la moneda euro care urmeaza sa aiba loc la 1 ianuarie 2009. Si celelalte state din zona evolueaza pozitiv. Polonia estimeaza o crestere economica de 3,5% pentru anul viitor, in timp ce rata somajului in Cehia a ajuns aproape de nivelul de 5%.
"Ne-am intors in timp cu zece ani, iar acum Ungaria se numara printre statele vulnerabile care reusesc sa isi stabilizeze economia doar cu ajutor din exterior", a declarat Mihaly Varga, vicepresedintele principalului partid de opozitie din Ungaria, Fidesz, si fost ministru de finante, in cadrul unei sedinte a parlamentului care avea pe agenda de discutii situatia economiei maghiare. La mai mult de patru ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Ungaria a fost nevoita,