Pe fondul împrumuturilor colosale pentru a plăti salariile superstarurilor internaţionale şi pentru construcţia de noi stadioane, mai multe cluburi de fotbal din Premier League au fost vândute investitorilor străini, însă criza financiară ar putea face totuşi câteva victime printre cele mai bogate cluburi din lume, scrie cotidianul "The Independent".
În luna octombrie, în sala de conferinţe a stadionului echipei Chelsea Londra, Stamford Bridge, s-au adunat aproape 1.000 de conducători din fotbalul mondial. Atmosfera întrunirii a fost una optimistă şi de auto-felicitare, managerii mai multor echipe de top din Anglia discutând despre noile oportunităţi financiare oferite de Extremul Orient.
Printre cei care au luat cuvântul a fost şi Lordul Triesman, preşedintele Asociaţiei de Fotbal (FA), însă conducătorul fotbalului englez nu a împărtăşit optimismul reprezentanţilor cluburilor, avertizând delegaţii prezenţi la întrunire că efectele crizei financiare globale pot afecta grav industria fotbalistică. Menţionând că datoriile cumulate ale celor 20 de cluburi prezente pe prima scenă a fotbalului englez ating suma de 3.5 miliarde de euro, Lordul Triesman a spus că "fotbalul este, evident, foarte îndatorat... iar datoriile trebuie plătite, sau refinanţate. Acest fapt reprezintă un pericol real, nefiiind de neconceput ca un club mare, sau unul mic, să cedeze sub presiunea sumelor împrumutate".
Richard Scudamore, directorul executiv al Premier League a spus că, deşi situaţia nu este ideală, "nivelul de îndatorare este proporţional cu cel al veniturilor, iar, în timp ce datoriile cluburilor sunt situate la aproximativ 3 miliarde de euro, veniturile anuale ale fotbalului englez ating o sumă similiară". Scudamore a spus că noul contract pentru drepturile de talevizare ale Premier League, în valoare de 3.3 miliarde de euro pentru trei sezoane, s