Acesta era, ieri, bilanţul anchetelor începute de procurori în cazul celor peste 300 de plângeri referitoare la şpăgile ce ar fi fost date alegătorilor. Sursa: Mediafax Foto
Nu mai puţin de 348 de plângeri referitoare la fraude şi şpăgi electorale şi doar 62 de dosare penale deschise „in rem“ - adică, anchetatorii cercetează fapte, nu şi persoane.
Acesta era, ieri, la câteva ore de la închiderea urnelor, bilanţul anchetelor deschise de poliţişti şi procurori în ziua scrutinului pentru alegerile parlamentare.
„Este puţin probabil ca, la finalul investigaţiilor, să avem cu adevărat vinovaţi, întrucât până acum, cu o singură excepţie (cazul adolescentei de 17 ani de la Năvodari, care a recunoscut că a fost plătită de un membru PNL pentru ca, la rândul ei, să ofere şpăgi alegătorilor), nicăieri în ţară nu am surprins vreun membru al vreunui partid ori vreun alegător oferind sau primind şpagă pentru un vot. Nici măcar în Capitală - unde reprezentanţii PDL şi PSD s-au acuzat reciproc de «cumpărarea» de voturi în sectoarele 1 şi 5, mai exact în cartierele Pajura şi Rahova - nu avem vreun vinovat. Tot ce avem până acum sunt amenzi totalizând aproape 10.000 de euro pentru fapte ce ţin mai mult de liniştea şi ordinea publică, decât de legea electorală“, au precizat, ieri, oficialii poliţiei.
Toate acestea, în condiţiile în care duminică, între orele 7.00 şi 21.00, poliţiştii şi procurorii de la Parchetele Curţilor de Apel (care, potrivit unui ordin al Procurorului General, ar fi trebuit să ancheteze în regim de urgenţă infracţiunile la legea electorală) au primit din partea birourilor electorale, din partea cetăţenilor şi a organizaţiilor nonguvernamentale sute de sesizări referitoare la şpăgi pentru voturi. Explicaţii există: „În lipsa unui flagrant, nimeni nu e nebun să recunoască că a dat sau a primit şpagă ca să voteze“, a