Cele doua exitpoll-uri prezentate duminica, dupa inchiderea urnelor, au plasat pe primul loc, la o diferenta de 4 procente, alianta PSD+PC. Cifrele au fost aproape identice la INSOMAR si la CCSB. Contrazise de rezultatele numaratorii facute de BEC, cele doua exitpoll-uri au dat posibilitatea PSD sa se erijeze in castigator al alegerilor si sa ridice pretentii la formarea guvernului si a aliantelor. In plus, impactul asupra opiniei publice nu este de neglijat. Nu este prima oara cand institutele de sondare comit astfel de "greseli".
Sondajul INSOMAR realizat duminica la inchiderea urnelor, la ora 21:00, a plasat pe primul loc, la alegerile pentru Senat, alianta PSD+PC cu 35,7% din voturi, urmata de PD-L cu 31,7%. Potrivit INSOMAR, alianta PSD+PC ocupa prima pozitie si la Camera Deputatilor, cu 36% din voturi, iar PD-L se afla pe locul al doilea cu 30,8%.
Exitpoll-ul Companiei de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB) realizat la inchiderea urnelor plasa pe primul loc la alegerile pentru Senat tot alianta PSD+PC cu 35,7% din voturi, urmata de PD-L cu 31,3%. Exitpoll-ul CCSB indica alianta PSD+PC cu 36,5%, pe primul loc la alegerile pentru Camera Deputatilor, urmata de PD-L cu 30,6%.
Greseala de 4% a permis PSD sa se proclame invingator
Rezultatele partiale prezentate de BEC la ora 14:00 au aratat, insa, ca diferenta dintre PSD si PNL este de fapt de cateva zecimi: la Camera Deputatilor pe primul loc se afla PSD cu 33%, urmat foarte aproape de PD-L cu 32,57%, in timp ce la Senat situatia era urmatoarea: PSD cu 33,99% si PD-L cu 33,99%.
Cum se explica, insa, diferentele dintre exitpoll-urile realizate de INSOMAR si CCSB si rezultatele oficiale prezentate de catre BEC?
Primele rezultate estimative au permis presedintelui PSD, Mircea Geoana, sa revendice victoria stangii. Insa a fost contrazis de aritmetica electorala. PSD nu numa