Metodologia instituţiilor care au realizat exit poll-urile nu a fost adaptată, de aici şi diferenţele mari dintre sondaje şi rezultate. Numărătoarea voturilor a arătat un scor diferit faţă de estimările exit poll-urilor, dar tot Alianţa PSD+ PC a rămas în frunte. Dimineaţa de ieri a adus o răsturnare spectaculoasă. Potrivit rezultatelor estimative ale exit poll-urilor, prezentate duminică noaptea, pe locul întâi se afla Alianţa PSD+PC, care a obţinut 36% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 36,5% din voturi pentru Senat. Ea era urmată de PDL, cu 30,8% din voturi pentru Camera Deputaţilor, respectiv 30,9% pentru Senat. Pesediştii au sărbătorit victoria cu gândul la negocierile pentru formarea viitorului Guvern. Şi asta, în timp ce preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că „marele câştigător al alegerilor este dreapta”.
Confirmarea declaraţiei a venit ieri, la ora 10.00. Rezultatele parţiale prezentate de Biroul Electoral Central au relevat faptul că PDL-ul era în frunte, pentru ambele Camere ale Parlamentului. Diferenţa dintre primele două locuri a fost de cel puţin 3,5 procente. Rezultatele au avut la bază voturile din 71,96% secţii de votare din întreaga ţară, mai precis în cele din mediul urban.
„Acolo unde PSD-ul nu deţine majoritatea”, după cum a remarcat preşedintele partidului, Mircea Geoană. Patru ore mai târziu, a venit şi explicaţia sociologică. După numărarea voturilor din rural, Alianţa PSD+PC a preluat conducerea, cu o diferenţă mică (0,2%), dar în trendul afişat. Rezultatele de la ora 18.00 au consolidat poziţia de lider a Alianţei PSD+PC, cu 33,09% de voturi pentru Camera Deputaţilor şi 34,12% voturi pentru Senat.
Specialiştii au calculat greşit eşantionarea
Principalul motiv pentru diferenţa uriaşă dintre sondajele realizate la ieşirea de la urne şi rezultatele parţiale este faptul că inst