Cine astepta mari surprize de la uninominal poate sa-si puna pofta-n cui. Cine se astepta ca, dupa anuntarea exit-poll-urilor, sa avem numai nume, si nu partide, s-a inselat. Oricum ar fi, alegerile tot pe partide se discuta si mai putin, sau chiar deloc, pe persoane. In ceea ce priveste problema din timpul campaniei, ba chiar dinainte de campania marturisita, ea ramane intacta.
Ehei, unde e anul 1990, cand dl Ion Iliescu a exclamat "opozitia a fost zdrobita", accentuand in felul d-sale inconfundabil grupul consonantic "zdr", cu "r"-ul de la "rrromanii verzi" ai lui Caragiale? E departe si totusi atat de aproape. Analistii se revolta cand cineva mai pomeneste de anii aceia indepartati, de mineriade si de alte ispravi definitorii pentru social-democratia romaneasca de tranzitie (inca). N-au decat. Traitul in prezent si numai in prezent, fara nici o referire la ceea ce s-a intamplat inainte, e specific primitivului, in ultima analiza animalelor. Or, exista un real interes astazi pentru reducerea omului la acest stadiu. Cu riscul de a scandaliza pe cineva, cred ca insasi societatea de consum indeamna la un asemenea comportament: pai, daca o sa tot cumperi lucruri de care iti aduci aminte, cum o sa mai lanseze ei noi si noi mode si modele?
Cat despre analisti, daca o sa ne tot amintim declaratiile si biografiile lor anterioare momentului, cine o sa-i mai creada? Dupa ce, multi dintre ei, au dat prezentul pe "un viitor luminos", acum dau trecutul pe un prezent cum o fi, numai prezent sa fie. Nici o surpriza pe acest front, doar ceea ce asteptai daca nu esti nici orb, nici surd.
Dincolo de toate acestea sau, de fapt, inauntrul lor, problema se pune acut in aceste zile: cine va guverna? Dl Emil Boc a afirmat cu hotarare ca electoratul, adica circa 50% din cei circa 40% care s-au prezentat la vot, deci circa 20% din electoratul real, s-a pro