Mii de români care nu pot avea copii pe cale naturală cheltuiesc sume uriaşe pe tratamente, care în alte ţări sunt gratuite, şi se luptă cu indiferenţa autorităţilor. Sursa: NorthFoto
„Un simplu drum până la magazin poate deveni un chin. Vezi un copil drăgălaş şi îţi spui în gând că ar fi putut fi al tău, întâlneşti un vecin binevoitor care te întreabă glumeţ «pe când un puişor?».“ Este mărturia unei femei care-şi doreşte cu disperare un copil, care a cheltuit deja mii de euro pe tratamente şi proceduri, s-a mutilat fizic şi psihic şi care, mai presus de toate, este dispusă să meargă mai departe pentru a-şi realiza visul.
Este o dramă pe care o trăiesc mii de familii din România, iar principala lor nemulţumire este faptul că nu li se plătesc prin asigurări tratamente care în alte ţări europene sunt gratuite. Mai bine de 54 de cupluri infertile au făcut reclamaţii la Ministerul Sănătăţii cerând să li se acopere costurile procedurilor. Pentru că „infertilitatea nu reprezintă o afecţiune cu o răspândire largă“, MS nu doreşte să facă vreo schimbare în acest sens.
Un handicap care nu se vede
Pentru cei neafectaţi, infertilitatea pare a fi o boală ca oricare alta, însă dramele cuplurilor aflate în această situaţie sunt sfâşietoare. „Îmi e foarte greu să mă uit la prietena mea care este însărcinată, nu-i pot privi burta pentru că îmi vine să plâng. Nu de invidie! Mă simt ca o persoană cu handicap, unul care nu se vede“, povesteşte o tânără care luptă cu infertilitatea.
Calvarul cel mai mare al acestor cupluri este însă medical. „Să programezi vizitele medicale în timp ce trebuie să faci faţă unui job solicitant, să-ţi păstrezi zilele de concediu pentru atunci când trebuie să mergi la medic şi nu ştii cât vei sta la coadă la uşa cabinetelor, să faci dragoste la comandă. Apoi să înduri cu stoicism tratamentele h