Circ, fasole cu cârnaţi, sarmale şi o mulţime ce părea înfometată de câteva zile. Acestea au fost ingredientele Zilei Naţionale, sărbătorite ieri la Craiova cu îmbrânceli, gâfâieli şi o mare de oameni revărsată peste gardurile ce păzeau mâncarea oferită poporului de primărie de-a moaca. În jurul prânzului, imediat după depunerea de coroane şi parada militară, peste 2.000 de craioveni au umplut platoul de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“. Aveau şi de ce. Primăria le-a oferit un meniu complet, pentru prima dată, în aer liber: sarmale, fasole cu cârnaţi, cozonac şi vin fiert ca să mai uite de frigul de afară. „Hai la sarmale! Să ajungem primii. Miroase de aici“, a dat strigătul de luptă un domn burtos, între două vârste, care trăgea după el o doamnă, probabil soţia, ce urmărea cu privirea militarii ce tocmai defilaseră prin faţa primăriei. „E mocaaaaa! Hai, bă, mai repede, că nu mai prindem!“, şi-a îndemnat prietenii un tip negricios, cu mustaţă. Nici nu se estompaseră sunetele fanfarei ce răsunaseră în faţa sediului primăriei, că mulţimea, care până atunci asistase cuminte la festivităţile de 1 Decembrie aproape că a rupt-o la fugă spre Teatrul Naţional. Partea culturală trecuse. Acum trebuia liniştit şi stomacul, care-şi cerea drepturile. Bucătărăsele aşteptau parcă înspăimântate valul de oameni ce începea să inunde platoul de la teatru. Şi jandarmii erau pe poziţii. Ştiau ei ce-i aşteaptă. Împreună cu poliţiştii comunitari „desenaseră“ din garduri de fier traseele pe unde poporul urma să intre înfometat şi pe unde să iasă sătul.
Visând la fasole Pentru că nu puteau să lipsească de la o sărbătoare aşa mare, artiştii populari au început să cânte, concurând corul ghiorţăiturilor de stomac. Câţiva gură-cască s-au oprit mai întâi să-i asculte, apoi, dându-şi seama că au pierdut rândul, se avântau prin mulţime ca să nu rămână în urmă. Şi a început nebunia. B