Catalin Hritcu a venit de la Saarbrucken, centrul de votare de la Stuttgart fiind „cel mai aproape“. La peste 250 de km si 2 ore si jumatate de calatorie cu trenul. „M-am trezit la 5 dimineata, la 5:30 pleca deja trenul“, spune el. A venit doar pentru vot, la Stuttgart, apoi a plecat imediat inapoi. „Sper sa se merite. Am votat cu PD-L“, zice el. Catalin e student la informatica si mai are 30 de colegi, la Saarbrücken. Insa niciunul dintre ei n-a venit la vot, li s-a parut prea departe.
S-a nascut la Suceava, a facut scoala la Iasi si e in Germania de 2 ani si jumatate. L-am intrebat cum merge cu germana. „Merge oarecum. Am o prietena nemtoaica si sper sa invat si mai mult“. El mai ramane trei ani in Germania, la studii, insa „nu se stie niciodata, in cercetare“, va trebui poate sa se mute si in alta tara.
Vrem sa nu le fie indiferent
Alti doi tineri au venit la vot chiar din sud, de la Friedrichshafen. 200 de km de Stuttgart, doua ore cu trenul. I-am intrebat daca a fost asa important pentru ei, sa vina sa voteze asa departe. „Da, pai sigur”, mi se raspunde. Denes are 33 de ani, sotia lui Carmela 30, sunt de doi ani Germania, la lucru. Tot in informatica. Insa in curand, pleaca acasa, in Romania. Vorbesc romaneste oarecum cu greutate.
Despre votul uninominal, Denes spune: „E mult mai complicat. Nu putem sa votam ce dorim. Aici, la Stuttgart, putem sa alegem numai intre cateva persoane. Acasa am fi putut vota persoana dorita.” Denes si Carmela sunt de nationalitate maghiara. I-am intrebat daca ei cred ca un reprezentant al UDMR ar servi bine interesele cetatenilor romani din diaspora. „Nu stiu” raspunde Carmela. „Pe altii nu cunoastem”, adauga Denes. „Cineva din minoritatea maghiara cunoaste si situatia maghiarilor din Romania. Daca votam pe altcineva, ii e indiferent ce se intampla cu ei. Desi n-ar trebui”.
D