Producătoarea uneia dintre cele mai vechi emisiuni de la TVR 1 explică succesul programului prin calitatea documentarelor difuzate. Prima ediţie a emisiunii s-a difuzat în data de 21 mai 1965 şi de atunci, cu două pauze, a fost tot timpul prezentă în grila de programe, iar cea mai celebră voce a fost aceea a lui Florian Pittiş. Adevărul: Cum se face că „Teleenciclopedia“ nu lipseşte din nicio grilă a TVR 1?
Gabriela Nuţă: Generaţii întregi au crescut cu „Teleenciclopedia”, eu însămi am crescut cu ea. Atunci când oamenii privesc emisiunea, călătoresc în Africa sau Asia şi văd locuri pe care probabil că nu le vor vedea niciodată în realitate. Asta cred că a făcut ca „Teleenciclopedia” să rămână în grilă atâţia ani.
Cum aţi reuşit să păstraţi interesul pentru materialele difuzate?
Cornelia Rădulescu, care este producător de mult timp şi a rămas realizatorul emisiunii, a impus nişte standarde foarte înalte, este foarte greu să lucrezi cu ea, pentru că este o perfecţionistă. Datorită ei, telespectatorii se bucură de „Teleenciclopedia” de 43 de ani.
Povestiţi-le telespectatorilor care este „fluxul tehnologic” al emisiunii.
Fluxul tehnologic antrenează o echipă de peste 10 oameni. Comentariile documentarelor sunt traduse, după care merg la consultanţi, sunt adaptate la ce îşi doreşte telespectatorul român, care este mult mai exigent decât cel englez.
Am văzut chiar la BBC, de unde luăm documentarele, nişte producţii splendide ca imagine, dar foarte sărace în informaţie. Telespectatorul român este obişnuit cu o cantitate mare de informaţie.
Care sunt principalii furnizori de documentare ai „Teleenciclopediei”?
În primul rând, BBC, care este partenerul nostru de tradiţie, dar în ultima vreme am început să cumpărăm documentare şi de la nemţi şi francezi