Banca Nationala pregateste un nou set de instrumente de politica monetara, care sa fie adecvate noului statut, de creditor net fata de sistemul bancar.
BNR a ajuns in octombrie sa fie creditor net fata de bancile din sistem, pentru prima data de la sfarsitul anilor nouazeci, injectand in piata sume importante intr-o luna in care jucatorii au evitat sa mai faca operatiuni intre ei, pe fondul neincrederii puternice.
Pana acum banca centrala a utilizat o serie de instrumente pentru a injecta lichiditati in piata cand a fost nevoie - de la facilitatea permanenta de credit (lombard) la operatiuni repo sau chiar tranzactii bilaterale de tip swap (in octombrie). Totodata, Consiliul de Administratie al BNR a decis in octombrie reducerea rezervelor minime la lei, masura prin care circa 2 miliarde de lei au ramas la dispozitia bancilor.
Totusi, in mod formal depozitul pe o saptamana ramane deocamdata instrumentul central de politica monetara al BNR, insa acesta era adecvat perioadei in care banca centrala absorbea lichiditatile excedentare din piata.
"Inca nu s-au linistit apele, ca sa se ia o decizie. Vom schimba definitia ratei de politica monetara. Instrumentele (de injectare de lichiditate, n. red.) nu au fost inca standardizate", spune Dorina Antohi, director adjunct in cadrul Directiei de Politica Monetara si Modelare Macroeconomica din BNR. Astfel, in perioada urmatoare operatiunile de injectie monetara vor primi rolul principal in gestionarea lichiditatii de catre BNR si in influentarea dobanzilor pietei monetare. Dobanda de politica monetara va fi cea atribuita instrumentului principal utilizat pentru injectia de lichiditati.
De altfel, BNR a marcat schimbarea pozitiei sale fata de sistem inclusiv prin formularea adoptata in comunicatele emise dupa sedintele Consiliului de Administratie, unde expresii precum "controlul strict" sau