Un apartament situat într-un complex închiriabil în regim hotelier este proprietatea care îţi aduce deopotrivă satisfacţie, cât şi profit. Pe o piaţă second home aflată abia la început, dar cu un potenţial ridicat de dezvoltare, developerii încep să aplice noţiunea americană de condohotel. Pentru proprietarul unei case de vacanţă, închirierea reprezintă răspunsul la „timpii morţi” în utilizarea proprietăţii. Dezavantajul constă însă în faptul că efortul de întreţinere este considerabil.
O soluţie la această problemă îşi propune să fie condohotelul. Diferenţa faţă de un ansamblu rezidenţial obişnuit constă în posibilitatea de a semna, concomitent sau ulterior achiziţiei, şi un contract de închiriere. Prin acesta, dezvoltatorul sau compania de property management se obligă să se ocupe de închirierea locuinţei în perioada în care aceasta nu este utilizată de proprietar.
Clienţii Silver Mountain vor să închirieze
Pe piaţa românească, acest concept se află abia la început. Singurul caz ce ilustrează fidel noţiunea de origine americană este complexul de lux Silver Mountain, din Valea Prahovei. Potrivit lui Mădălin Rusu, director de marketing şi vânzări în cadrul INR Management, proiectul va cuprinde la final circa 1.000 de unităţi locative, alături de o unitate hotelieră Radisson SAS, cu o capacitate de 188 de camere.
Cei care achiziţionează o locuinţă în cadrul ansamblului pot semna şi un contract de închiriere şi management al proprietăţii cu operatorul hotelier. Practic, în perioada în care proprietarul nu îşi utilizează locuinţa, aceasta este închiriată exact ca o cameră de hotel, beneficiind de toate serviciile ce decurg din aceasta.
Existenţa unui intermediar specializat care să se ocupe de închirierea şi întreţinerea proprietăţii este ceea ce dă clientului siguranţa unei asemenea afaceri, subl