Criza mondiala economica determina companiile la redirectionarea politicii de management, la minimizarea cheltuielilor si, in ultima instanta, la restructurarea personalului. Ce se intampla insa cu cei care isi pierd locul de munca?
In viziunea specialistilor Psihoselect - o companie de consultanta in resurse umane – outplacementul ar putea fi o solutie.
Outplacement-ul se poate defini ca un proces de inlesnire a tranzitiei angajatilor ce parasesc organizatia, acestia explorand posibilitatea unei orientari spre un loc de munca in acelasi domeniu sau in alte industrii sau chiar spre antreprenoriat.
Daca pentru angajatii la nivel executiv outplacement-ul inseamna o analiza detaliata a abilitatilor si a capacitatii de leadership, pentru angajatii din productie, cei de la nivelul executor, cele mai frecvente programe sunt cele de accesare a bazelor de date cu locuri de munca, de identificare si dezvoltare a abilitatilor personale.
„In urma consilierii in cariera, angajatii care parasesc compania constientizeaza intr-o mai mare masura abilitatile si cunostintele pe care le detin, dar si nevoia de dezvoltare, in functie de domeniul ales. Totodata primesc informatii despre piata fortei de munca si sunt orientati inspre arii de activitate care sa valorifice experienta acumulata sau potentialul detinut de fiecare, putand astfel sa se adapteze mai usor unui nou context de munca”, declara Claudia Indreica, Managing Partner Psihoselect.
Outplacementul implica evaluarea cunostintelor, abilitatilor, intereselor si valorilor angajatilor, orientarea acestora in cariera si dezvoltarea capacitatilor si a potentialului pe care il au.
In acest moment, unele companii din Romania aplica deja practica disponibilizarii de personal. Doar la nivelul judetului Cluj, vor fi disponibilizati 4.000 de angajati in total pana la sfarsitul anului. In Brasov s-au a