Scaderile ample de pe Bursa au afectat in aceeasi masura si sectoarele asa-zise "defensive", care in mod normal ar trebui sa reziste mai bine in fata unor conditii economice vitrege.
Majoritatea actiunilor din sectorul utilitatilor, farmaceutic si alimentar, pe care analistii le considera ca fiind mai putin expuse problemelor aparute ca urmare a crizei internationale si recesiunii la nivel mondial, au consemnat de la inceputul acestui an scaderi considerabile, chiar mai mari decat cele ale principalilor indici bursieri. Analistii mizeaza insa in continuare pe aceste sectoare, care din punct de vedere fundamental sunt, cel putin teoretic, mai putin afectate de criza.
De exemplu, valoarea titlurilor transportatorului de energie electrica Transelectrica Bucuresti (TEL), care sunt recomandate in aceasta perioada de mai toti analistii de pe piata, s-a redus numai pe parcursul acestui an de peste trei ori, in ciuda faptului ca a raportat o crestere puternica a rezultatelor financiare pe primele noua luni si este una dintre cele stabile din punctul de vedere al businesslui, dat fiind modul cum este reglementata activitatea acesteia.
Actiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias (TGN), care face parte tot din sectorul de utilitati, s-au depreciat de asemenea de peste doua ori de la listarea lor pe Bursa si in acest moment se tranzactioneaza la un pret cu circa 30% sub cel la care investitorii au cumparat in oferta publica initiala derulata la sfarsitul anului trecut.
Titlurile producatorilor de medicamente Zentiva Bucuresti (SCD) si Antibiotice Iasi (ATB) au simtit din plin corectiile la nivelul Bursei, consemand deprecieri si mai mari, de 76% si respectiv 80,5% de la finele anului trecut.
Sectorul alimentar n-a ramas nici el neatins, titlurile producatorului de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ) inregistrand o corectie de