Lipsa unui câştigător clar va duce la negocieri complicate pentru formarea viitorului guvern. Ziarele şi agenţiile de presă iau în discuţie răsturnările de situaţie care au marcat rezultatul votului, apreciind că marele câştigător a fost, de fapt, absenteismul. Social-democraţii români, care au promis să diminueze impactul crizei economice, au obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, dar nu au sprijin suficient pentru a avea puterea sută la sută, sunt de părere agenţiile Reuters şi AFP.
Mai mult, Reuters crede că victoria PSD reduce şansele revigorării reformelor anticorupţie, dacă formaţiunea reuşeşte să formeze un Guvern, citând guvernarea PSD din perioada 2000-2004, acuzată că a permis intensificarea corupţiei.
La rândul său, agenţia Bloomberg (ca şi cotidianul francez “Le Nouvel Observateur”) a menţionat rata de participare redusă la vot şi a apreciat că românilor li s-a cerut să decidă ce partid este mai capabil să agestioneze criza economică.
Bloomberg citează totodată un raport din 27 noiembrie al Citigroup Global Markets Ltd., potrivit căruia cel mai probabil rezultat al negocierilor postelectorale este o alianţă între social-democraţi şi liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu. Cotidianul „Irish Times” subliniază victoria partidului condus de Mircea Geoană, la patru ani după ce PNL şi PDL şi-au unit forţele pentru a pune capăt guvernării PSD.
„Mustrare” pentru actualul premier
Agenţia Associated Press consideră că rezultatul alegerilor a fost perceput ca o mustrare pentru Tăriceanu, care a provocat nemulţumirea mai multor alegători după ce a sugerat că România este imună la criza mondială. Cât priveşte principalele publicaţii spaniole, acestea subliniază că participarea la vot a fost cea mai scăzută din ultimii 16 ani şi apreciază că niciun partid nu are şansa de a guverna