Viitorul sef al diplomatiei americane, Hillary Clinton, se anunta drept un interlocutor incomod in ochii Moscovei, din cauza deselor luari de pozitie anti-rusesti si a backgroundului sau politic, estimeaza analistii rusi, citati de AFP.
Reactia rusilor la nominalizarea lui Hillary Clinton a intarziat, dar tonul a fost dat, marti, de Konstantin Kosatchev, seful Comisiei de afaceri externe din Duma de stat, care s-a declarat prea putin optimist fata de alegerea lui Obama.
Clinton si Robert Gates, mentinut in fruntea Departamentului de Aparare, sunt "partizani fermi ai dominatiei Statelor Unite in intreaga lume si sustin o protectie dura a intereselor americane, prin orice mijloace", a declarat Kosatchev.
Dialogul cu noua administratie nu va fi "mai putin complicat decat cel purtat cu echipa lui George W. Bush", estimeaza oficialul rus.
Cotidianul pro-Kremlin, Izvestia, o califica pe Hillary Clinton drept un "uliu" al administratiei lui Barack Obama, subliniind ca aceasta apartine aripii de dreapta a Partidului Democrat.
Politologul rus Fedor Lukianov se intreaba cate directii de politica externa va avea Statele Unite, impartite intre Barack Obama, Clinton si vicepresedintele Joe Biden.
"Hillary Clinton are o asemenea anvergura politica, astfel incat e greu de crezut ca va fi doar un simplu jucator in echipa lui Obama. Ea are propriile sale viziuni, fara a mai vorbi despre cele a sotului sau", subliniaza Lukianov, redactor sef la revista Rusia in politica mondiala.
"Exista sanse mari ca doamna Clinton sa fie cea care va stabili politica SUA in raport cu Rusia, presedintele ales avand alte pasiuni politice, precum Afganistanul sau Pakistanul", adauga Lukianov.
In ceea ce priveste problema spinoasa a aderarii la NATO a Ucrainei si a Georgiei, Moscova nu se asteapta la nimic bun din par