Cu ocazia alegerilor de duminică s-au înregistrat la Biroul Electoral Judeţean o serie de contestaţii depuse de partidele sau alianţele politice dar şi de simpli cetăţeni sau de observatori ai organizaţiilor non-guvernamentale. Acest aspect este specific procesului electoral, unele partide fiind experte în astfel de întâmpinări. Din păcate, însă, nu am auzit de vreun dosar penal soluţionat în acest sens în istoria votului democratic în România. În ziua alegerilor am urmărit „jocul” contestaţiilor pe care, de altfel, l-am şi prezentat în ediţia de marţi. Reprezentantul UDMR la BEJ, Peti Andrei ne-a declarat în cursul zilei de duminică: ”sesizările care nu sunt de competenţa noastră au fost trimise către organele abilitate”.
Am decis să observ în continuare problema pentru a vedea dacă se întâmplă ceva sau nu. În acest scop am discutat cu purtătorul de cuvânt al IPJ Mureş, subcomisarul Livia Popa care ne-a declarat: „Am primit 15 sesizări în legătură cu diferite incidente electorale. Atunci când fapta era o contravenţie, de cele mai multe ori în legătură cu continuarea campaniei electorale, am aplicat amenzi potrivit prevederilor legale. În ceea ce priveşte infracţiuniile de aşa-zisa mită electorală, respectiv promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, acestea au fost trimise spre soluţionare parchetelor competente.”
Pentru a vedea cum stă situaţia ne-am adresat Parchetelor de pe lângă judecătoriile Targu-Mureş, Luduş şi Târnăveni.
La Targu-Mureş am discutat cu prim procurorul adjunct Georgescu Ileana care ne-a declarat că „până în prezent nu am înregistrat nici un dosar cu un asemenea obiect.”
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Târnăveni nu, purtătorul de cuvân, procurorul Viorica Oltean ne-a declarat: „De la IPJ Mureş nu am primit încă n