Nicu Dendiu crede că a descoperit reţeta pentru a-şi convinge conaţionalii care lucrează în Spania să se reîntoarcă pe şantierele din Sibiu. Un salariu de 800 de euro şi posibilitatea cumpărării unei case. Acestea sunt argumentele unui patron român pentru a-i repatria pe constructorii din Spania. Originar din Sibiu, Nicu Dendiu ( 32 de ani) a emigrat în Spania în urmă cu nouă ani. A început cu munca de jos. De la muncitor necalificat la meşter. A învăţat şi meseriile de consultant financiar şi de inspector bancar. „Am emigrat împreună cu soţia pentru că ne-am dorit să progresăm”, se destăinuie el.
În urmă cu cinci ani, Nicu Dendiu s-a lansat în afaceri în Spania cu un birou de sevicii financiare. În acest timp a diversificat activitatea, împreună cu asociaţii săi, în diverse sectoare cum ar fi dezvoltări imobiliare, construcţii, gestiune imobiliară, consultanţă în investiţii, gestiune de proiecte de afaceri, toate acestea atât în Spania, cât şi în România.
„Încă din 2005 am început negocierile cu băncile din România, încercând să le convingem să accepte şi să recunoască salariile câştigate de către românii care au emigrat în Spania”, spune Nicu Dendiu.
Treptat, imaginea emigrantului român a devenit cea a unui potenţial client pentru băncile din România, iar salariile de acum trei ani pe care românii le câştigau în Spania au fost un atu în momentul solicitării unui credit în ţară.
Banii din Spania nu ajung pentru casă în România
Dendiu crede că ideea de a veni în Spania ca să strângi bani pentru o casă în România a fost dintotdeauna greşită. Acum ea reprezintă un ţel şi mai greu de atins. Şi asta pentru că banii câştigaţi nu sunt suficienţi pentru achiziţionarea unei case în ţară. Varianta creditului este soluţia la care apelează, până la urmă, şi românii care muncesc în Spania.
Î