Cum nici PSD, nici PDL nu s-au detaşat clar, Băsescu redevine un jucător important în numirea premierului.
Duminică seară ora 21.00. Estimări privind rezultatele alegerilor furnizate de INSOMAR şi CCSB: PSD - 36%, PDL - 30,8%, PNL - 20,4. Social-democraţii şi-au proclamat victoria categorică şi au plecat la culcare convinşi că a doua zi vor forma guvernul. Liberalii s-au declarat mulţumiţi, dar satisfacţia lor se baza pe faptul că sunt indispensabili pentru formarea viitoarei majorităţi.
Puţin mai trişti, democrat-liberalii s-au pus pe numărat voturi. În cursul nopţii, situaţia clasamentului s-a schimbat. Atât numărătoarea paralelă efectuată de PDL, cât şi cea a PSD arătau un alt clasament. A doua zi, adică ieri la ora 10.00, BEC a confirmat răsturnarea, anunţând rezultate parţiale după numărarea a 70% din voturi: PDL - 33,29%, PSD - 32,51%, PNL - 18,10%. Singurul scor pe care l-au nimerit INSOMAR şi CCSB a fost al UDMR: 6,7%.
Noul clasament a instalat deruta şi nedumerirea în PSD şi a reaprins speranţele la PDL. Pentru social-democraţi, Palatul Victoria nu mai era atât de aproape. Plasarea pe locul 2 le-ar fi retezat orice pretenţii la conducerea guvernului. La ora 14.00, BEC a anunţat noi rezultate parţiale valabile pentru 92% din secţiile de vot. Totodată, o nouă răsturnare. PSD revine pe primul loc, cu 33%. La o distanţă de doar 0,43% se situa PDL cu 32,54%. PNL se menţinea pe palierul de 18%. „Noua ordine“ se disputa la zecimale, iar calculele privind influenţa în viitorul legislativ se făceau cu aproximaţii de câteva mandate. Situaţia nu s-a schimbat la ora 18.00, când BEC a furnizat rezultate parţiale după numărarea a 99,62% din secţiile de vot: PSD - 33,09%, PDL - 32,34%, PNL - 18,57%. Deşi clasat pe locul 2 ca număr de voturi, PDL a anunţat că a câştigat alegerile pentru că are cu două mandate de parlamentar mai mult decâ