Armata romana a scos la defilarea militara de Ziua Nationala armamentul pe care-l foloseste in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan. Romania este o puternica forta militara in zona si totusi, spun analistii militari, defilarile de 1 Decembrie sunt o traditie menita sa aminteasca victoriile armatei romane, si nu o demonstratie de forta.
Directorul Colegiului National de Aparare, Iulian Fota, crede ca paradele militare sunt apreciate de romani, fiindca "ele aduc in prezent dimensiunea glorioasa a trecutului, victoriile" si "orice popor are nevoie de propriile-i victorii". Nu numai Romania, ci si alte tari organizeaza parade militare care implica desfasurari impresionante de forte, la care cheama, de pilda, ca invitate trupele NATO si isi prezinta cele mai avansate tehnici de lupta. Exista state care au legaturi mai puternice cu ideea de forta armata, cum ar fi Statele Unite si Franta, explica directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, Iulian Chifu. Sunt insa si state cu identitati mai ambigue, in care armata are o relevanta mai redusa, spune el, iar in Germania este o situatie speciala: "O parada militara ar reaminti populatiei de epoci mai putin faste".
Pe langa dimensiunea comemorativa a paradelor militare, Iulian Fota o remarca si pe cea demonstrativa: "Oricat de pacifisti am fi, astfel de evenimente infatiseaza puterea militara a unui popor. In conditiile in care institutiile civile au probleme sau sunt depasite de anumite situatii, precum inundatiile si alte catastrofe, institutiile militare intervin si le ajuta. Prin parade se transmite si acest mesaj, ca exista o forta in aceasta tara care intervine in caz de nevoie". In opinia lui Fota, desi Romania este cea mai mare tara din Balcani, comparatiile intre puterile armatelor din regiune nu se justifica, deoarece acestea "nu mai sunt in competitie unele cu altele". @N_P