Introducerea cotei unice de 16% a facut ca Romania sa fie mai atractiva din punct de vedere fiscal, atat pentru investitorii straini, cat si pentru persoanele fizice straine care presteaza servicii aici. Insa nivelul inalt al contributiilor sociale ramane un factor care diminueaza aceasta atractivitate.
Tot mai multe persoane fizice straine, nerezidente, incearca sa profite de cota de impozitare redusa, de 16%. Gabriel Sincu, senior manager in departamentul de taxe al companiei de consultanta Mazars, subliniaza efectele introducerii cotei unice. "Dupa introducerea cotei unice primim solicitari tot mai multe din partea clientilor persoane fizice straine, care, desfasurand activitate in Romania, solicita consultanta pentru structurarea pachetului de remunerare astfel incat sa fie impozitati in Romania. In acest sens pot spune ca exista o inversare a scenariului: daca pana la finele lui 2004 solicitarile clientilor erau sa le structuram remuneratia de asa maniera incat sa fie impozitati in tara de origine, acum acestia solicita impozitarea in Romania."
Competitia in domeniul fiscal este un fenomen in crestere, in special intre tarile din aceeasi regiune, si in consecinta, guvernele trebuie sa fie in permanenta la curent cu nivelul de dezvoltare al statelor vecine. In cadrul UE, acest lucru este cu atat mai important cu cat piata unica permite indivizilor si companiilor sa activeze in afara granitelor nationale, spunea recent Patrick Leonard, partener in cadrul departamentului de taxe al KPMG.
Nivelul de 16% ne situeaza in topul clasamentului UE, fiind depasiti doar de Cehia si Bulgaria, care au o cota de 15%, respectiv 10%.
"La nivelul UE, cea mai mare cota de impozit pe venit este platita in Danemarca, 59%, urmata de Suedia care a scazut de la 57% la 55%, si Olanda, cu 52%. Este deci foarte posibil ca Romania sa devina o tinta de reziden