În secolul al XIX-lea, în secolul maximei încrederi a umanitatii în cultura, cadrele didactice universitare au fost ridicate la rangul de modele sociale. Cultul savantilor si al stiintei a devenit în acea epoca una dintre noile religii laice ale societatii. În Rusia, de exemplu, profesorii erau asimilati generalilor. În Austria, rectorii obtineau un titlu de noblete si anumiti profesori ocupau locuri în Camera Inferioara a Parlamentului sau erau înnobilati. În Ungaria, profesorii erau numiti ,,Excelenta” sau ,,Înaltimea Voastra”, în timp ce un mare numar de profesori germani aveau titluri de ,,consilieri privati” sau ,,excelenta”, conferite de suverani.
Astazi, Prefectura judetului Mures, acordând rectorului Liviu MARIAN Distinctia Fibula de la Suseni, reactualizeaza un model cultural, acceptând faptul ca stiinta, cultura reprezinta elementele identitare ale unei societati, ca instruirea reprezinta principala cale de ascensiune sociala a fiecarui cetatean. Acordându-i profesorului Liviu MARIAN, Rectorul Universitatii „Petru Maior”, Distinctia Fibula de la Suseni, Prefectura judetului Mures aduce o profunda recunoastere Universitatii si omului de stiinta, profesorului, managerului, Liviu MARIAN; omului care de aproape 20 de ani, în calitatea sa de director al Colegiului Universitar, de sef de catedra, prorector si rector, a contribuit la constructia uneia dintre institutiile emblematice ale judetului Mures – Universitatea „Petru Maior”.
Acordându-i distictia, Prefectura contribuie la consacrarea unui model de destin uman si intelectual.
Liviu MARIAN s-a nascut la Ocna Mures, judetul Alba. Studiile preuniversitare le-a urmat la Medias, la Liceul ,,stefan Ludwig Roth”, într-un oras de traditie culturala germana, traditie de la care, credem, LIVIU MARIAN a împrumutat rigoarea muncii si a spiritului angajat. Studiile universitare de specialitate în T