Plăcerea cumpărăturilor de sărbători se poate transforma uşor în coşmar din cauza aglomeraţiei din marile magazine şi a cheltuielilor care apar pe ultima sută de metri. Planificarea cheltuielilor, o listă clară de priorităţi şi cunoaşterea ofertelor magazinelor reprezintă reţeta ideală respectată de cumpărătorul isteţ. În cele 23 de zile care au mai rămas până în Ajunul Crăciunului trebuie să avem în minte bucatele pentru masa de sărbătoare, cadourile de sub brad, dar şi produsele pentru curăţenia din locuinţe.
Cu atâtea pe cap, cea mai importantă pare lista de cumpărături. Analiştii pieţei de retail susţin că întotdeauna cumpărăturile făcute în grabă nu reprezintă cele mai potrivite alegeri şi riscă să ne dea şi bugetul peste cap.
Reprize de cumpărături
Împărţiţi cumpărăturile pe mai multe tranşe! Cu alte cuvinte, faceţi primele cumpărături pentru sărbători chiar de la începutul lunii. Aici ar putea intra produsele alimentare cu termen de valabilitate mare – vinurile, dulciurile, condimentele, cafeaua, ceaiul, dar şi cadourile mai costisitoare pe care le puteţi plăti din economiile făcute chiar din toamnă.
Această strategie vă scuteşte de pericolul de a uita să cumpăraţi lucruri de a cărei lipsă vă daţi seama abia când magazinele sunt deja închise, dar şi de preţurile ridicate la produsele de sezon. În România, producătorii şi retailerii scumpesc produsele destinate sărbătorilor în loc să practice discounturi ca în alte ţări.
Stabiliţi o limită de cheltuieli
Indiferent de cât de mare este bugetul personal, nu are sens să daţi banii pe produse care vor ajunge la coşul de gunoi sau care se vor dovedi a fi complet inutile.
„De cele mai multe ori, cumpărăm lucruri absolut inutile, doar pentru că suntem momiţi de aşa-zisele promoţii ale magazinelor, dar şi pentru că vrem