Comuna Apaţa este situată la circa 35 de kilometri de Braşov, pe ruta spre Sighişoara, dincolo de Feldioara, Rotbav şi Măieruş. Localitatea are 3.200 de locuitori, românii fiind minoritari. Potrivit unei statistici neoficiale, dar reale, aici trăiesc aproximativ 1.600 de rromi, 1.200 maghiari şi doar 400 de români, a căror principală îndeletnicire o constituie agricultura.
Comuna are o suprafaţă totală de 5.416 hectare, din care 2.391 hectare teren agricol extravilan, 106 hectare teren intravilan, 2.000 hectare de păduri, diferenţa fiind constituită din păşuni. În localitate funcţionează o Primărie, o şcoală şi o grădiniţă, un post de Poliţie, o farmacie, un dispensar uman şi unul veterinar, un cămin cultural modern, precum şi o bază sportivă.
Lucrările privind canalizarea comunei Apaţa au început în zona Valea Bozom, dar săpăturile şi mon-tarea conductelor s-au făcut relativ repede, acţionându-se pe câteva fronturi de lucru. Dorinţa Primăriei de a posta ţevile până la data de 30 octom-brie 2008, adică până la venirea propriu-zisă a iernii, perioadă după care intervenţiile vor fi din ce în ce mai greu de executat, nu a putut fi însă îndeplinită, din lipsă de fonduri.
Firma care se ocupă de această investiţie a primit iniţial doar o tranşă din bani, dar autorităţile locale au sperat în permanenţă că va sosi şi diferenţa promisă, în conformitate cu Ordonanţa 7 a Guvernului.
În aceste împrejurări, lucrările la canalizarea comunei au fost la un moment dat complet sistate, dar ele au fost reluate relativ repede, astfel încât, după cum ne declara viceprimarul Laszlo Boloni (foto), „conducta principală pentru canalizare a fost introdusă în proporţie de 90% la această oră”.
În paralel, Primăria a demarat proiectul pentru partea a doua a lu-crărilor privind această investiţie, care constă în realizarea a două staţii de epurare şi a branşamente