Alegerile din România s-au desfăşurat pe fondul nemulţumirii alegătorilor faţă de clasa politică şi în contextul crizei economice, arăta ieri presa internaţională, subliniind negocierile dificile în vederea formării unei coaliţii stabile de guvernare.
Vocea Americii arăta că PSD a obţinut majoritatea voturilor în primele alegeri parlamentare din România de la aderarea la UE, anul trecut, dar adăuga că victoria nu înseamnă că vor putea controla noul Guvern.
În acest sens, prestigiosul cotidian britanic Financial Times (FT) scria despre negocieri îndelungate într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi sublinia că iniţiativa îi aparţine preşedintelui, care nu este "prieten" cu social-democraţii. FT remarca totodată că scorul strâns obţinut de PSD şi PD-L demonstrează că nu există o diferenţiere clară a politicilor celor două partide. FT sublinia că rolul decisiv în formarea unei coaliţii îl are PNL, însă nu este exclusă nici o mare coaliţie, dacă preţul PNL este prea mare.
Cotidianul american Wall Street Journal scria că alegerile au produs un Parlament care va rămâne fragmentat şi există temerea că acesta va face din creşterea rapidă a salariilor o prioritate într-o perioadă în care este nevoie de politici fiscale mai aspre. O altă temere se referă la o încetinire economică bruscă.
Rezultatul alegerilor intervine pe fondul stării de nemulţumire generate de incapacitatea Guvernului de a combate im-pactul crizei mondiale asupra României. Le Monde sublinia că rata mică de participare la vot indică fragilitatea tinerei democraţii din România. Cotidianul conchide că cea mai dificilă misiune a viitorului Guvern va fi aceea de a face faţă efectelor crizei economice internaţionale care începe să afecteze România.
Cotidianul moscovit Vremia Novostei scria: La Iaşi, doi alegători şi-au invalidat buletinele de