Rezultatele votului de duminica sunt paradoxale atat la nivelul partidelor, ci si la cel al candidatilor.
In primul rand vedem ca partidul aflat pe primul loc, chiar daca la o diferenta infima, are cu trei mandate parlamentare mai putin fata de partidul de pe locul al doilea.
Intai vedem ca poporul a trantit nume grele de care s-a saturat, gen Adrian Paunescu, Corneliu Vadim Tudor, Nicolae Mischie sau Norica Nicolai. Insa apoi arunci un ochi in partea cealalta, la invingatori, si concluzia sare in aer pentru ca au fost votati masiv, unii cu procente peste 50%, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Culita Tarata sau Dan Voiculescu.
Ne spunem, apoi, ca a contat notorietatea, insa alte nume vin sa ne contrazica: de exemplu multi dintre liderii PNL, in frunte cu Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban, Crin Antonescu si Bogdan Olteanu, au tremurat pentru un mandat la redistribuire. Unii dintre cei aflati in mare dificultate, inclusiv Olteanu, ajuns de pe locul al treilea in Parlament, au fost invinsi de anonimi.
Cat despre notorietatea vedetelor din sport sau show-bizz, ea a fost strivita la urne.
Sa fi contat mita electoala? Cu siguranta, dar ce facem cu Gigi Becali care in Zabrauti a impartit, de-a lungul timpului, cu doua maini?
S-a votat partidul, poate. In cea mai mare masura, insa sondajele de la iesirea de la urne au dat gres tocmai pentru ca nu au luat in calcul componenta personalitatii candidatului care, iata, a atarnat in unele cazuri destul de greu in balanta.
Ne zicem, ca, la urma urmelor, a decis votul popular uninominal, insa vedem ca asta e valabil doar in prima faza. Pentru ca la redistribuire ne trezim ca nu intra in parlament primul clasat dintr-un colegiu, de exemplu Ionut Popescu, ci contracandidatul sau de pe locul al doilea, Crin Antonescu in exemplu nostru, pentru ca scorul