Pungile de plastic atât de blamate vor fi reinventate sub eticheta de „biodegradabile“. Producătorii pungilor de plastic care se degradează mai uşor, datorită unui nou aditiv chimic importat în România, vor fi scutiţi de eco-taxa impusă de autorităţi. Guvernul a aprobat anul acesta o Ordonanţă de Urgenţă care prevede aplicarea unei eco-taxe, de la 1 ianuarie 2009, producătorilor sau importatorilor de pungi din plastic.
Taxa îşi propune diminuarea cantităţii de ambalaje din plastic existente în România, în condiţiile în care numai în 2007 au intrat pe piaţă peste 1.000 tone de ambalaje. Dintre acestea au fost colectate şi reciclate mai puţin de jumătate (43%).
Oxo- şi biodegradabil, concurenţi pe piaţă
Producătorii de pungi biodegradabile din România se sperie că piaţa va fi cucerită de punga oxodegradabilă, făcută nu din hârtie sau pânză, ci tot din plastic, dar unul care se degradează mai uşor.
Sub titulatura de “biodegradabile”, aceste pungi vor fi scutite de eco-taxă. Respectivele pungi din polietilenă (98%) conţin un aditiv (2%) degradabil cu oxigen, care face ca materialul respectiv să se fărâmiţeze după un timp.
Asta înseamnă că punga dispare, dar plasticul rămâne şi devine un soi de praf în atmosferă. Niciun produs din polietilenă aditivată cu oxodegradabil nu a demonstrat până acum că poate corespunde standardului cu privire la cerinţele de biodegradare şi compostabilitate, stabilite la nivel european.
Cu toate acestea, administratorul firmei NaturPlast – X, importatorul aditivului în România, susţine că singurul criteriu care nu este îndeplinit de pungile oxodegradabile este rata de biodegradabilitate. Plasticul oxodegradabil se degradează în bucăţi mici şi foarte mici care, ulterior, se biodegradează, dar mai lent decât cele 180 de zile prevăzute de standard.