Dinarul sarbesc a ajuns astazi la cea mai mica valoare a sa de la reinstituirea din 2003 pana in prezent. Desi banca centrala a statului vecin a incercat sa intervina pentru a preveni scufundarea dinarului, nu s-a reusit. Moneda a fost tranzactionata la valori de 90,59 dinari/euro, peste pragul psihologic de 90 de dinari, lucru care i-a ingrozit pe traderii locali. La inchiderea sedintei banca centrala de la Belgrad a stabilit un curs oficial de 91,7554 dinari/euro.Banca Nationala a Serbiei a va
Dinarul sarbesc a ajuns astazi la cea mai mica valoare a sa de la reinstituirea din 2003 pana in prezent. Desi banca centrala a statului vecin a incercat sa intervina pentru a preveni scufundarea dinarului, nu s-a reusit. Moneda a fost tranzactionata la valori de 90,59 dinari/euro, peste pragul psihologic de 90 de dinari, lucru care i-a ingrozit pe traderii locali. La inchiderea sedintei banca centrala de la Belgrad a stabilit un curs oficial de 91,7554 dinari/euro.
Banca Nationala a Serbiei a vandut ieri 10 milioane de euro pe pietele financiare pentru a mai contracara ceva din cererea puternica de moneda. In total, suma a ajuns la 600 de milioane de euro pe care banca centrala i-a folosit din septembrie pana acum pentru a cumpara surplusul de dinari din piata.
Potrivit economistilor sarbi, investitorii straini se tem de o eventuala recesiune in Serbia, teama combinata cu ratinguri de tara cu riscuri din ce in ce mai mari. In afara de climatul economic, strict referitor la piata valutara, sarbii au facut in ultima luna retrageri masive de numerar din banci, valoarea totala ridicandu-se acum la un miliard de euro.
Dinarul sarbesc (RSD) a fost reinfiintat in 2003, dupa 59 de ani, cand a inlocuit dinarul iugoslav. In stabilirea recordului negativ nu au fost luate in seama cotatiile astronomice pe care moneda fostei federatii le