Nouă artişti au încercat să surprindă spiritul cochetei staţiuni în care se află palatul Reginei Maria. Selecţia de lucrări din expoziţie este rezultatul unui proiect, început în anul 2000, cu intenţia de a regăsi un spaţiu privilegiat din punct de vedere spiritual şi artistic al României interbelice. Fundaţia Elite Art Club UNESCO a iniţiat o succesiune de tabere de pictură în localitatea bulgărească, rămasă în memoria intelectuală şi emoţională a românilor graţie rolului jucat în viaţa pictorilor dintre cele două războaie şi prezenţei aici a vilei Reginei Maria, artistă ea însăşi şi protectoare a artelor.
În catalogul expoziţiei din acest an, preşedintele fundaţiei, Mihaela Dragomir, notează: „Privind înapoi se poate spune că proiectul nostru, un proiect de expresie a responsabilităţii sociale prin cultură, a crescut şi s-a maturizat ca un pariu câştigat cu lumea artei. «Pictori de azi la Balcic» serveşte acum ca o platformă prin care se selectează artişti reprezentativi pentru proiecte noi (precum este expoziţia «Culorile Feminităţii») sau pentru reprezentare internaţională (începută prin participarea la Târgul Internaţional de Artă de la Geneva, «EUROP’ART»)”.
Atotputernicia luminii
Cei nouă artişti care expun la această ediţie propun o selecţie interesantă din două puncte de vedere. Întotdeauna, în arta figurativă mai ales, o tabără de creaţie având drept subiect peisajul unei zone conferă, într-o anumită măsură, similarităţi ale abordării, indiferent de personalitatea fiecărui artist. Balcicul a avut acest efect asupra pictorilor interbelici şi dovedeşte că şi-a păstrat înteagă puterea de seducţie. În al doilea rând, prezenţa pe simezele bucureştene a unor reputaţi artişti din alte zone, cum ar fi Ilie Boca, Vasile Crăiţa Mîndra, Mariana Moldovan, Doina Mihăilescu, Marcel Lupşe, Adriana Lucaciu sau Măriuca Covrig, of