Un copil poate face la maturitate glaucom sau cancer dacă părinţii au avut aceste afecţiuni. Cunoaşterea istoricului bolilor din familie ajută la prevenirea unor boli grave, precum glaucomul sau osteoporoza. În prezent sunt cunoscute peste 1.500 de boli ereditare. Recent, cercetătorii japonezi de la Universitatea din Hong Kong au dezvoltat un test prin care se pot depista bolile ereditare de care suferă fătul în urma analizei sângelui mamei.
Procedura a fost pusă la punct odată cu descoperirea faptului că, în timpul sarcinii, până la 15 la sută din ADN-ul mamei provine de la făt.
Testul va fi util în diagnosticarea afecţiunilor ereditare precum talasemie, hemofilie, fibroză chistică sau unele tipuri de alergie. De asemenea, ar putea fi depistate afecţiuni precum miopie sau astigmatism, şi ele ereditare.
Cum se transmite?
Fiecare persoană are două copii ale genelor părinţilor. Când va avea, la rândul ei, un copil, transmite mai departe acestuia una dintre cele două gene.
O boală genetică poate apărea numai în cazul în care copilul primeşte două gene purtătoare ale acestei
boli. Pe de altă parte, dacă ambii părinţi au câte o genă purtătoare, există un risc de 25 la sută ca să transmită boala copilului.
Bolile de piele, printre cele mai frecvente
Cele mai frecvente boli moştenite de la părinţi sunt afecţiunile de piele şi cele de ochi. Este important să se ştie predispoziţia pentru bolile dermatologice pentru a evita anumite produse de îngrijire care pot sensibiliza pielea şi pot creşte riscul dezvoltării afecţiunilor.
Primul pas este aflarea de la părinţi dacă ei sau rude apropiate au avut cancer de piele ori şi-au îndepărtat vreodată o aluniţă precanceroasă sau canceroasă. În situaţia în care în familie există cazuri de glaucom, este indicat să se