Harta alegerilor parlamentare din 2008 infatiseaza o premiera pentru viata politica a Romaniei: PSD a pierdut Moldova. Voturile cumulate exprimate pentru partidele de dreapta, PNL si PD-L, le depasesc pe cele exprimate de alegatorii moldoveni in favoarea stangii.
PSD si-a pierdut bazinul electoral traditional din Moldova, ramanand doar cu mici "redute" in Oltenia, Baragan si Dobrogea. Chiar daca Moldova este inca rosie pe hartile postelectorale, acest lucru nu mai semnifica faptul ca ea este dominata de social-democrati, precum in anii anteriori, ci doar faptul ca PSD a obtinut avansuri fragile in fata contracandidatilor de dreapta, PNL si PD-L. Sociologul Alexandru Kivu crede ca preferinta pentru dreapta a unor oameni care au votat pana acum in corpore cu stanga poate sugera o schimbare de mentalitate, ca urmare a contactului "migratorilor" si a familiilor acestora cu Occidentul.
Alte tendinte de restructurare a scenei politice, remarcate pe harta parlamentarelor, sunt usoara crestere a PSD in Ardeal, ca si dominanta clara a UDMR "in cinci judete si jumatate" (Bihorul este impartit intre democratii maghiari si liberali). Strategii electorali apreciaza ca toate aceste tendinte reprezinta, de fapt, "semnalul reasezarii scenei politice pentru anii urmatori".
Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor, oferite de Biroul Electoral Central, multe dintre judetele in care Iliescu-PSD obtineau scoruri demne de Cartea Recordurilor pentru o tara democratica - au virat la dreapta. Printre acestea se numara Botosani si Vaslui, polii saraciei nu doar din Romania, ci din intreaga UE. La Botosani, de pilda, dominatia dreptei este categorica: in timp ce fosta Alianta D.A. (PD-L-PNL) a obtinut la Camera Deputatilor 71.003 voturi, Alianta PSD±PC a reusit sa stranga doar 44.733 de voturi; la Senat, dreapta a adunat 80.480 de voturi, in timp ce PSD a a