Face parte din board-ul de consultanţi ai FBI şi este profesor la prestigioasa şcoală de afaceri Kellogg din SUA. Daniel Diermeier susţine, într-un interviu acordat revistei Capital, că modelul capitalismului de tip „laissez-faire“ şi-a pierdut atractivitatea şi că va urma o perioadă în care statul îşi va spori influenţa asupra economiei. Capital: Sunteţi la prima vizită în Romånia. Ce părere aveţi despre economia noastră, mai ales acum, cånd unele a
Face parte din board-ul de consultanţi ai FBI şi este profesor la prestigioasa şcoală de afaceri Kellogg din SUA. Daniel Diermeier susţine, într-un interviu acordat revistei Capital, că modelul capitalismului de tip „laissez-faire“ şi-a pierdut atractivitatea şi că va urma o perioadă în care statul îşi va spori influenţa asupra economiei.
Capital: Sunteţi la prima vizită în Romånia. Ce părere aveţi despre economia noastră, mai ales acum, cånd unele agenţii ne-au scăzut ratingul de ţară?
Daniel Diermeier: Cred că Romånia este văzută ca una dintre cele numai zece sau 15 economii emergente, din diferite părţi ale lumii, care cresc foarte repede. Aţi avut o perioadă scurtă de timp, mai puţin de zece ani, în care v-aţi integrat în economia globală. Ce mi se pare interesant de urmărit este faptul că acum ne confruntăm cu prima criză financiară majoră de cånd faceţi parte din această economie globală şi este foarte interesant pentru că există avantaje foarte mari ale integrării, dar există şi riscuri şi consecinţe.
Capital: Dar credeţi că Romånia mai este atractivă pentru investitorii străini în acest context?
Daniel Diermeier: Cu siguranţă. Cred că există foarte multe oportunităţi şi aţi văzut investitori de talia Ford, Siemens sau Nokia investind aici. Faptul că faceţi parte din Uniunea Europeană prezintă nişte avantaje foarte mari. Modelele pe care le urmaţi sunt ţări ca Irlanda sau Span