Lefurile românilor au crescut anual cu circa 20% în ultimii ani
Pentru că vor cheltui mai puţin, creşterea economică va fi mai lentă decât până acum
Anul acesta, România ar putea fi campioana Europei la capitolul creştere economică, indice estimat la 8,5% din PIB de biroul de statistică al UE, Eurostat. Anul viitor, însă, România va intra în conul de umbră al crizei internaţionale. Rata şomajului va creşte, economia va creşte cu un ritm mai lent, de 3-5%, iar salariile nu se vor mai aprecia cu 20%, media anuală din ultimii ani. De fapt, anul viitor creşterea salariilor ar putea fi, într-un caz bun, de 9%, adică mai puţin de jumătate din cea prognozată pentru anul în curs, după cum a declarat miercuri Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), citat de Mediafax.
Cifra de 9% este prezentă de altfel şi în cadrul prognozei pe termen lung, până în 2020, a CNP. Salarii mai mici înseamnă consum mai mic, deci o creştere economică mai lentă. Economia locală a crescut cu 8,9% în trimestrul trei al acestui an, respectiv 9,1% în primele nouă luni din 2008, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Pentru anul viitor însă perspectivele sunt sumbre, criza urmând să îşi arate colţii încă din trimestrul patru al acestui an, în 2009 fiind estimată a apreciere de numai 3-5%.
Pentru români creşterea economică a adus doar salarii mai mari
Ce înseamnă pentru români scăderea ritmului de creştere de la circa 8% la trei sau cinci procente? „Creşterea economică e bazată pe consum. La fel cum s-a întâmplat şi în alte state acum câţiva ani, cum ar fi statele baltice. Faptul că noi avem o creştere economică mare înseamnă în momentul de faţă mai degrabă că noi consumăm mai mult decât alţii. Mai mult decât atât, un deficit comercial mare înseamnă că noi consumăm parţial pe datorie”, ne-a declarat Liviu Voinea, director exec