Blocajul tranzacţiilor de vånzare-cumpărare de locuinţe, efectele crizei, perspectivele sumbre de creştere a salariilor şi posibila dispariţie a expaţilor vor influenţa anul viitor piaţa chiriilor rezidenţiale. În anii trecuţi, piaţa chiriilor rezidenţiale avea momentul de creştere strict limitat de începerea sezonului universitar, afluxul de noi studenţi oferind proprietarilor şansa de a mări preţurile. Anul acesta, scăderea dramatică a tranzacţiilor cu locuinţe,
Blocajul tranzacţiilor de vånzare-cumpărare de locuinţe, efectele crizei, perspectivele sumbre de creştere a salariilor şi posibila dispariţie a expaţilor vor influenţa anul viitor piaţa chiriilor rezidenţiale.
În anii trecuţi, piaţa chiriilor rezidenţiale avea momentul de creştere strict limitat de începerea sezonului universitar, afluxul de noi studenţi oferind proprietarilor şansa de a mări preţurile. Anul acesta, scăderea dramatică a tranzacţiilor cu locuinţe, fie ele vechi sau noi, a determinat apariţia de noi oportunităţi de închiriere pentru proprietarii de apartamente atåt din Capitală, cåt şi din marile oraşe din provincie. Noile norme bancare care limitează drastic creditarea, criza financiară globală, ca şi preţurile ridicate ale caselor îngroaşă numărul de chiriaşi, deşi din cauze de natură psihosocială şi istorică romånii sunt „o naţie de proprietari“. „În Berlin, de exemplu, sunt doar 16% proprietari, restul chiriaşi. În condiţiile acestea, şi presiunea pe preţurile de vånzare este mult mai mică, dar să nu uităm că multe dintre blocurile lor sunt sociale, autorităţile fiind extrem de implicate în problemă. Chiriile se păstrează în limite rezonabile, avånd în vedere veniturile de acolo“, spune Mihai Voiculescu, fost acţionar al companiei Simcor, în prezent investitor imobiliar în Germania şi Romånia.
Blocajul din piaţa rezidenţială se resimte la toate nivelurile. Scăderea