Brailenii s-au cam saturat de cersetorii de pe strazi si din zona supermarketurilor care le cer bani motivind ca nu au ce minca si considera ca trebuie luate masuri drastice pentru diminuarea fenomenului. Pe de alta parte, in ceea ce priveste prostituatele, care, spre deosebire de cersetori, scot bani frumosi oferind anumite servicii doritorilor, solutia ar fi legalizarea prostitutiei.
Acestea sint concluziile unui sondaj de opinie realizat in luna noiembrie de Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Braila, prin Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, privind perceptia cetatenilor din municipiu asupra practicarii cersetoriei si a prostitutiei si a atitudinii fata de manifestarea acestor practici.
Cercetarea s-a desfasurat pe un esantion de 266 de persoane, reprezentativ la nivelul municipiului pentru populatia de peste 18 ani, selectarea realizindu-se dupa criterii de virsta si sex.
Astfel, in ceea ce priveste fenomenul cersetoriei, 80% dintre cei chestionati au spus ca intilnirea unui cersetor ii marcheaza pozitiv sau negativ. In timp ce 41,5% definesc cersetorul drept "o persoana nevoiasa, neajutorata, care are nevoie de sprijin si pe care foamea si disperarea il imping in strada", restul de 38,5% simt revolta si dezgust, considerind ca cersetorii sint "oameni fara educatie si fara dorinta de a munci, mai mult sau mai putin saraci, obraznici, agresivi citeodata". Totusi, mai mult de jumatate dintre brailenii chestionati simt mila atunci cind vad oameni cersind, 15,8% simt repulsie fata de ei, iar 6,4% dintre cetateni manifesta teama atunci cind un cersetor le cere bani. Potrivit sondajului, brailenii considera ca cei mai expusi la practicarea cersetoriei sint copiii de pina la 10 ani, minorii intre 10 si 14 ani si persoanele virstnice. Majoritatea celor care apeleaza la mila publica se intilnesc in zona biseric