Timpul ramas pana cand marile unitati de producere a energiei electrice din bazinul Olteniei vor fi obligate sa raspunda afirmativ la intrebarea daca au finalizat investitiile in mediu este foarte scurt.
Anul 2012 a ramas o coordonata stabila, dar intre timp a venit o criza financiara si au plecat toti investitorii care odata erau interesati de privatizarea acestor unitati. Au decis sa porneasca ei insisi de la zero. Cum ar fi aratat aceste unitati daca erau privatizate si cat de dificila este situatia lor acum?
"Nu prea au inceput marile programe de investitii, au mizat pe niste imprumuturi care in actualele conditii de criza sunt din ce in ce mai greu de luat. Normele de mediu trebuie indeplinite pana in 2012, desi termenul initial era stabilit pentru anul 2010. La Turceni sunt necesare investitii de 350 de milioane de euro pentru respectarea normelor de mediu, iar la Rovinari 250 de milioane de euro. Cu tot cu lucrarile de retehnologizare, banii necesari se ridica la 1,5 miliarde de euro", spune Jean Constantinescu, fostul presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), analist al pietei de energie.
El spune ca programele ar urma sa inceapa in 2009, dar inca se doreste obtinerea unor derogari de la aceste termene. "Au ramas la stat. Asta a fost marea greseala. Trebuiau vandute, atunci cand stateau cate 5-6 investitori straini la usile lor. Acestia ar fi preluat pe banii lor aceste investitii si acum situatia ar fi fost cu totul si cu totul alta. S-au pierdut trei ani, bani nu sunt, iar acum sunt alte provocari. Criza internationala care ingreuneaza accesul la fonduri si stirile privind construirea unor noi centrale exact in bazinul Olteniei. Complexurile vor deveni o prada usoara", mai spune fostul sef al ANRE.
Cele trei unitati de productie asigura circa 30% din necesarul de consum la nivel local, d